Avui és

SOBRE AQUEST BLOC

Us volem informar que des de finals del 2012 i principis del 2013, les activitats del Grup d' Alpinisme CEC que es publicaven en aquest bloc, les anem publicant internament en cròniques i fotos compartides amb altres eines de la xarxa.

No descartem en un futur tornar a publicar les nostres cròniques d' activitat en aquest bloc, però de moment deixem les aquí publicades com a mostra de les que es van fer durant aquest període que les fèiem públiques.


De com els Alps són a Suïssa.

Dieu a qui vulgui escoltar que els Alps son a Suïssa, encara que les guies i els mapes els posin també a altres llocs. Massa ferros. Telecabines, telecadires, telefèrics, trens cremalleres. Diuen que hi han projectes d'humanitzar més les muntanyes... Més humanitzat, no, si us plau !

De totes les zones dels Alps, per fer muntanya, molts ens quedem amb la vall de Saas. Rodejada per 3 costats per blanques taques blanques, ens assegura passions desenfrenades.
I els càmpings. Com a per a tot els Alps necessiten que algun dels nostres professionals els faci un curs intensiu de comoditats i equipaments. Ara que ells asseguren que per dos mesos que els fan servir no calen més luxes.
Els perills més importats també son a les botigues de material de muntanya. A Saas Fee o Saas Grund, no son tant extrems com a Zermat o Chamonix, potser més semblants a Courmayeur, però millor perdre les targetes de crèdit en alguna esquerda glaciar, per no acabar caient en la temptació. Les estrelles Deuter i Mamut, competeixen amb els estels dels cels nets i clars de la nit, després de dos dies d' insistent i constant pluja fina. Sovint et fan dubtar de quina és la matèria dels somnis. Per sort el cel clar de la matinada et convida amb prou intensitat a enfilar cap al primer refugi, fent oblidar altres temptacions banals.
En Richard Goedeke, diu en la gastada i mig estripada guia, que per pujar al refugi de Goûter al Mont Blanc hi han passos de IIº (és veritat) i en canvi que la cresta de l'aresta sud del Weissmies és com a màxim de Iº. No ho entenc. Com a mínim hi han 3 passos de IIIº. I això ens va fer perdre molt de temps.
La connexió gironina del CEC, i xaves amb pedigrí, il·lusionats, sortim de Saas Almagell des de 1670m. amb un pressupost de quatre hores segons el rètol indicador. En gastarem una mica menys. Ha estat plovent dos dies seguits però ara tenim la promesa d'una finestra de dos dies de bon temps. A les dues de la tarda enfilem el corriol mandrosament, pel mig de vells avets, i a mig camí, trobem un petit hotel de muntanya a 2194m, l' Almagelleralp, amb una terrassa assolellada que convida al repòs i la contemplació, amb una bona cervesa banyant els llavis. Arribem al refugi del SAC/CAS Almagellerhütte a 2.894m, tres hores i mitja, i 1224m després de deixar el cotxe. Soparem al segon torn, a les 7. Abans preparem la ferralla i les cordades. El sopar és generós. Fem una camamilla valdostana (amb gotes de grappa) perquè ens assegura un son més relaxat. A tres quarts de quatre de la matinada ve el guarda a despertar-nos, quin luxe! A les quatre estem esmorzant, i a tres quarts de 5 ens posem a perseguir els altres grups que han sortit minuts abans.
Aviat som al coll, al Zwischenbergpass (3260m), i ens aturem per veure la sortida del sol, que il·lumina la carena del costat oest de la Saastal, tots en fila: el conjunt del Nadelgrat amb el Nadelhorn davant, el Lenzspitze, el Dom, el Täschhorn, l' Alphubel, i l' Allalinhorn més al sud. Després encarem les pales de neu de uns 40º del vessant est de l'aresta sud del Weissmies. Algun grup ja puja per la cresta rocosa, nosaltres l'agafarem una mica més amunt a 3400m aproximadament. Se'ns fa lenta perquè en algun pas preferim encordarnos muntant reunió per seguretat. Potser no caldria, però no tothom ho veu igual. Discussions habituals. Volem fer la travesa integral? Si no tens reserva al refugi de Hohsaas (3098m), has d' arribar-hi abans de les quatre de la tarda, perquè és l'hora en que baixa l'ultim telecabina. Si no, has de baixar a peu fins el refugi Weissmies (2726m) una hora més avall, i se suposa que hi haurà lloc. Els més joves i forts fan el cim, després d'una cresta rocosa de 600m de desnivell i uns altres 100m de fina aresta de neu, amb un bon pati per cada costat, que porta fins el cim de 4023m. Des de el cim per una aèria travessia de neu de l'aresta oest que s'ha de seguir fins que baixes cap el glaciar Trift amb importants esquerdes. Els altres hem decidit tornar per on hem vingut. A una hora del cim hem fet recompte de l'horari. Del cim al refugi Hohsaas unes quatre hores i mil metres de desnivell. No arribem a temps per el telecabina, i tenim el sac i la resta de material al refugi on hem dormit. No volem fer tard, i encara que és molt més llarg i més dur, tenim la certesa del cotxe a Saas Almagell. A la baixada passem pel refugi a recollir el material, i després de 15 hores de marxa des de que hem sortit a la matinada, arribem al cotxe a 2/4 de nou del vespre. Hem baixat més de 2.200m. Estem tocats, els peus, l'esquena, el genoll, ... crec que fins hi tot les parpelles fan mal! Però ha estat un bon dia de muntanya.
Demà hi ha previsió de pluja i descansarem. I després, de compres, que a Suïssa també fan rebaixes!
Encara tindrem algun dia més de bon temps per pujar amb telecabina, veure alguna ferrada, i pujar fins al llac Mattmark.

Fotos Dolors Gurri, Emili Rissech

 
ir arriba