Avui és

SOBRE AQUEST BLOC

Us volem informar que des de finals del 2012 i principis del 2013, les activitats del Grup d' Alpinisme CEC que es publicaven en aquest bloc, les anem publicant internament en cròniques i fotos compartides amb altres eines de la xarxa.

No descartem en un futur tornar a publicar les nostres cròniques d' activitat en aquest bloc, però de moment deixem les aquí publicades com a mostra de les que es van fer durant aquest període que les fèiem públiques.


Editorial d'en Nilf


La notícia a El Periódico digital



22/11/2008 CELEBRACIÓ DELS 100 ANYS D'ESQUÍ A CATALUNYA UN CENTENARI PLE D'HISTÒRIES
Es compleix un segle des de la primera baixada amb esquís a Rasos de Peguera de socis del CEC
Història Anna Pruna, Juan Antonio Samaranch i l'autor, Antoni Real, fullegen el llibre del centenari. Foto: JOAN CORTADELLAS"
JOAN CARLES ARMENGOL. BARCELONA
Cent anys donen per molt. I, sobretot, si es tracta d'una activitat tan canviant, i que ha evolucionat tant, com és el món de l'esquí i dels esports d'hivern.El Nadal del 1908, un grup d'aventurers del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) es van traslladar en tren fins a Cal Rosal (Berguedà), i d'aquí en burros fins al santuari de Corbera, per estrenar unes eines desconegudes, uns esquís i uns luges (trineus) importats des de Suïssa, i realitzar així a Rasos de Peguera les primeres baixades de les quals es té constància a Catalunya. Ahir, precisament a la seu del CEC, a Barcelona, es van rememorar aquella i altres històries i es va donar la sortida als actes d'un centenari que s'estendrà fins al desembre del 2009 i que tindrà d'aquí a tres setmanes el seu esdeveniment estrella, les dues proves femenines de la Copa del Món (gegant i eslàlom) a la Molina, una de les estacions clau en el desenvolupament d'aquest primer segle d'esquí.Llibre commemoratiu"Anàvem en tren fins a la Molina, pujàvem a peu fins a l'Hotel Adserà i allà finalment podíem esquiar una mica", recordava ahir Juan Antonio Samaranch, soci número 13 del CEC, cap de missió de l'equip espanyol als Jocs Olímpics d'Hivern de Cortina d'Ampezzo (1956) i, després, com a president del COI, present en cinc Jocs blancs més. És una de les moltes històries que es van rememorar ahir en la presentació del centenari i, també, del llibre que en dóna fe, 100 anys d'esquí a Catalunya, passions de neu, escrit pel periodista de TV-3 Antoni Real. "Aquest és un llibre d'històries, no pas d'Història", va recordar el director del veterà programa Temps de neu. En el llibre, com en l'exposició itinerant que recorrerà tot el territori, es repassa la trajectòria dels pioners i com l'esquí es va anar implantant amb l'arribada del tren a la Molina, la construcció del primer trampolí de salts (1933) o l'obertura del primer remuntador mecànic (1943).Una llarga història que ha acabat desembocant en una autèntica indústria que dóna satisfacció a un milió de practicants en 16 estacions d'esquí que ofereixen 619 quilòmetres de pistes i una capacitat de moure 157.000 persones alhora. "I ara, almenys que faci fred", va demanar Samaranch, pensant ja, com tots, en la Copa del Món de la Molina.





La notícia a 3cat24.cat

Esquí
Es presenta el llibre "Passions de neu" en el marc del centenari de l'esquí a Catalunya

Ara fa 100 anys, les muntanyes de Catalunya van veure lliscar els primers esquiadors. L'efemèride d'aquest centenari dels esports d'hivern ha començat amb un acte al Centre Excursionista de Catalunya, bressol dels primers esquiadors. Durant l'acte s'ha entregat un guardó honorífic a Joan Antoni Samaranch, que ha recordat l'època en què no hi havia remuntadors, i s'ha presentat el llibre "Passions de neu", escrit pel nostre company Toni Real i editat per Televisió de Catalunya i Cossetània Edicions.

Paral·lelament s'ha inaugurat una exposició històrica itinerant sobre l'evolució de l'esquí a Catalunya, que en els pròxims mesos es pot visitar a la seu del CEC.

 
ir arriba